El Museo de Arroz de Valencia ha puesto en marcha un proyecto para acercar la cultura del arroz a los estudiantes de primaria y secundaria. Hasta la fecha, han participado 5 centros educativos y se han registrado un total de 91 visitas, siendo 21 de ellas repeticiones.

Imagen relacionada de actividades didacticas museo arroz valencia

El día 01/11/2023, en Valencia capital, Tornar Cultura

El Museu de l’Arròs ofrece actividades didàctiques a l'alumnat de primària i d'ESO

• Fins a la data ja han acudit 5 centres docents i des que es tenen registres han sigut un total de 91

01/11/2023

Fins a la data ja han acudit 5 centres docents i des que es tenen registres han sigut un total de 91, dels quals 21 ja han repetit les seues visites

El projecte ofereix dues dinàmiques diferents, una en la qual poden convertir-se en arrossers i arrosseres per un dia i, una altra, en la qual poden investigar un vell molí

Amb l'objectiu d'acostar la cultura de l'arròs a la joventut valenciana, des del Museu de l’Arròs s'ofereixen activitats didàctiques dirigides a l'alumnat de primària i d'ESO. Des de principi d'any ja han participat 5 centres educatius i des que es tenen registres han sigut un total de 91, dels quals 21 ja han repetit les seues visites.

Este projecte ofereix dues dinàmiques diferents, una en la qual els i les més xicotetes poden convertir-se en arrosseres per un dia i una altra per a l'adolescència en la qual investiguen un vell molí des de dins.

L'activitat “Arrossers per un dia” es divideix en una part teòrica i una altra part pràctica, amb discursos adaptats a cada nivell curricular i té una duració de 90 minuts, encara que hi ha possibilitat de reduir-la a 60 minuts, per a adaptar-se als horaris dels col·legis.

En la part teòrica, es realitzen dos jocs, el primer tracta d'un puzle gegant amb relleu a manera d'Albufera vivent a través del qual s'explica la formació del llac i els seus diferents ecosistemes, que es mantenen gràcies al cultiu de l'arròs.

El segon aprofundeix en la història del cultiu de l'arròs amb il·lustracions i un llenguatge pròxim al conte.

Pel que respecta a la part pràctica, consisteix en l'elaboració d'arròs, activitat on s'explica el procés que es duu a terme i en la qual l'alumnat descobreix la tecnologia que blanqueja la llavor i la fa apta per al consum humà, entre altres aspectes.

I, finalment, duen a terme simulacions reals de les labors de cultiu d'arròs, ací és on participen més activament, ja que han d'utilitzar les seues pròpies mans en els processos.

Per part seua, l'activitat “Investiga un vell molí d'arròs” consisteix en un joc dinàmic i tecnològic d'investigació. Durant 90 minuts l'alumnat de secundària, dividit per equips, duu a terme una labor d'investigació dins del museu.

El vell molí amaga un munt de secrets que hauran de descobrir amb ajuda dels seus dispositius electrònics.

Una sèrie de codis QR romanen ocults en totes les sales i condueixen a informació relativa a l'Albufera com a entorn natural de cultiu de l'arròs, als processos d'elaboració en un molí i a les aplicacions gastronòmiques del cereal.

La segona part de l'activitat consisteix a posar en comú la informació obtinguda.

Esta activitat, en origen, no incloïa la demostració en el laboratori, però recentment s'ha decidit incorporar-la perquè és molt atractiva i, a més, facilita la comprensió dels processos que es descriuen en l'activitat.

El canal que s'ha habilitat per a demanar informació i reservar l'activitat és el correu electrònic museo@arrozdevalencia.org i el telèfon/whatsapp 651888126. També es pot accedir a través de la pàgina web del museu i en la pàgina web de la D.O. Arròs de València.

D'altra banda, durant el curs es publiquen, en les xarxes socials del museu, les activitats i s'incorporen les dades de contacte.

El Museo de Arroz de Valencia ha puesto en marcha un proyecto para acercar la cultura del arroz a los estudiantes de primaria y secundaria.

Hasta la fecha, han participado 5 centros educativos y se han registrado un total de 91 visitas, siendo 21 de ellas repeticiones.

Este proyecto ofrece dos dinámicas diferentes, una en la que los más pequeños pueden convertirse en arroceros y arroceras por un día, y otra para adolescentes en la que investigan un antiguo molino desde dentro.

La actividad 'Arroceros por un día' se divide en una parte teórica y una parte práctica, con discursos adaptados a cada nivel curricular y tiene una duración de 90 minutos, aunque existe la posibilidad de reducirla a 60 minutos, para adaptarse a los horarios de los colegios.

En la parte teórica, se realizan dos juegos, el primero trata de un puzzle gigante con relieve a manera de Albufera viva a través del cual se explica la formación del lago y sus diferentes ecosistemas, que se mantienen gracias al cultivo del arroz.

El segundo profundiza en la historia del cultivo del arroz con ilustraciones y un lenguaje cercano al cuento.

En cuanto a la parte práctica, consiste en la elaboración de arroz, actividad en la que se explica el proceso que se lleva a cabo y en la que los estudiantes descubren la tecnología que blanquea la semilla y la hace apta para el consumo humano, entre otros aspectos.

Y, finalmente, llevan a cabo simulaciones reales de las labores de cultivo de arroz, aquí es donde participan más activamente, ya que deben utilizar sus propias manos en los procesos.

Por su parte, la actividad 'Investiga un antiguo molino de arroz' consiste en un juego dinámico y tecnológico de investigación.

Durante 90 minutos, los estudiantes de secundaria, divididos por equipos, llevan a cabo una labor de investigación dentro del museo.

El antiguo molino esconde un montón de secretos que tendrán que descubrir con ayuda de sus dispositivos electrónicos.

Una serie de códigos QR permanecen ocultos en todas las salas y conducen a información relativa a la Albufera como entorno natural de cultivo del arroz, a los procesos de elaboración en un molino y a las aplicaciones gastronómicas del cereal.

La segunda parte de la actividad consiste en poner en común la información obtenida.

Esta actividad, en origen, no incluía la demostración en el laboratorio, pero recientemente se ha decidido incorporarla porque es muy atractiva y, además, facilita la comprensión de los procesos que se describen en la actividad.

El canal que se ha habilitado para solicitar información y reservar la actividad es el correo electrónico museo@arrozdevalencia.org y el teléfono/whatsapp 651888126. También se puede acceder a través de la página web del museo y en la página web de la D.O. Arroz de Valencia.

Por otro lado, durante el curso se publican, en las redes sociales del museo, las actividades e se incorporan los datos de contacto.